Mangalica

Ke každé farmě patří zvířata a ne jinak je tomu i u nás. Nejen kvůli tvrdším přírodním podmínkám, ale především pro jejich vlastnosti a užitkovost jsme si letos pořídili 5 prasat druhu Mangalica.

Popis plemene

Sus scrofa f. domestica
MANGALIZA-SCHWEIN
WOOLLY PIG

– jeho jméno znamená míchanice, směska (taky bastard, ale to jen pro zpestření)
– podle barvy rozeznáváme světlé, rezavé i černé
zařazení: řád: Artiodactyla – sudokopytníci
čeleď: Suidae – prasatovití
velikost: výška v kohoutku až 85 cm, hmotnost až 300 kg, nejmastnější druh prasete, až 70% hmotnosti je sádlo
rozšíření: je chována zejména na Balkáně a v Maďarsku, jediné dodnes chované tzv. kadeřavé prase, v současnosti zažívá svou renesanci v Anglii a Americe, hitem je v Japonsku
původ: plemeno vzniklo v 19.století v Maďarsku křížením srbských prasat druhu „Šumadija“ s domácím „Bakonyi“, „Szalontai“ a „Alfoldi“, tak vzniká nový druh „MANGALICA“. Se svou typickou hustou srstí zvládá tuhé zimy na pusztě, je nenáročné na stravu a odolné k chorobám

využití: pro své vynikající mramorované maso a pevné sádlo je oblíbené jak ve vybraných restauracích, tak pro výrobu lahodných, šťavnatých uzenin. Jeho maso překvapivě obsahuje až o 75% méně zlého cholesterolu, než maso jiných prasat a při pravidelné konzumaci pomáhá k vytváření dobrého cholesterolu v krvi

chov: mangalica se chová pastevním způsobem, potřebuje prostor k pohybu, k rytí a bahnění. Dorůstá pomaleji, ale maso je kvalitnější, se specifickou chutí. Jde o druh s nízkou plodností, ve vrhu bývá pouze 5-8 selátek.
Selátka jsme přivezli 13.května, ve věku dvou měsíců a vážila v průměru 25 kg.

Již od počátku byla jejich hlavní starost, kde je bašta a kde si porýt. Takže brzy výběh začal připomínat tankodrom a čuníci začali přibývat.

V létě je nic netěšilo víc než si užívat bahenních lázní.

Postupně se stali atraktivní doplňkem naší naučné stezky.

Nyní mají 9 měsíců, váží zhruba 160 kg a jejich zdravé sádlo brzy bude hřát nás.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *