Co to jsou BIOPOTRAVINY?

Nápis BIO mohou nést pouze produkty ekologického zemědělství. Při jejich pěstování a zpracování se dodržují přísná pravidla a normy. Nesmějí se používat pesticidy, umělá hnojiva a geneticky manipulované organismy. Při výrobě bio produktů je zakázáno používat umělá barviva, aromatické a konzervační látky, ochucovadla a jiné přídavné látky. Dodržování uvedených zásad pravidelně kontrolují nezávislé kontrolní organizace pověřené ministerstvem zemědělství. Každý výrobek, který nese označení BIO musí mít od těchto organizací certifikaci.

Jak poznám BIO výrobek?
Certifikovaný BIO výrobek je viditelně označen národním bio logem s nápisem: Produkt ekologického zemědělství. V České republice je to – tzv. biozebra – pod kterou je umístěn kód kontrolní organizace. Logo má zelenozelenou barvu nebo je v černobílém provedení. Pokud je výrobek certifikován jinde než v České republice, najdete na jeho obalu bio znak dané země. Loga se sice liší, nicméně garantují, že se opravdu jedná o produkt ekologického zemědělství.

Co vlastně znamená v poslední době tak módní slovo «biopotraviny»? Definice říká, že se jedná o produkty ekologického zemědělství, které byly při pěstování chráněny před používáním umělých hnojiv a geneticky modifikovaných  organismů, při výrobě pak nebyla použita umělá barviva, ochucovadla a cizorodé látky. V tomto smyslu lze mluvit o zdravých potravinách.

Prohřešky ve stravovacích návycích, ale biokvalita nesrovná. Bio není jen ovoce a zelenina, ale i klobásky a alkoholické nápoje. To, co biopotraviny skutečně garantují, je maximální míra zdravotnické nezávaznosti a ohleduplný přístup k přírodě při jejich výrobě.

Proč tedy kupovat biopotraviny?

Ať už jste se pro biopotraviny rozhodli, anebo ještě váháte, pak vězte, že při hospodaření na ekofarmě se nepoužívají umělá hnojiva ani jedovaté pesticidy. Se zvířaty v ekologickém zemědělství chovatelé zacházejí dobře a nedávají jim, růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika. Několik studií prokázalo, že biozelenina a bioovoce obsahují v průměru o 50% více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci.Mají obvykle více sušiny a tím lepší a výraznější chuť. U ekologicky pěstovaných plodin se snižuje riziko výskytu reziduí pesticidů. Mají rovněž nižší obsah dusičnanů oproti konvenčním plodinám. Biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy. Bioprodukce snižuje naši závislost na neobnovitelných zdrojích. Místní výrobky přicházejí na místní trh, takže odpadají tisíce zbytečně ujetých kilometrů. Biopotraviny ve skutečnosti nejsou dražší než konvenční potraviny, protože konvenční produkce je zaplacena ještě několikrát, skrytě a nenápadně, z našich daní. Platíme škody na řekách znečištěných hnojivy, platíme výzkumy a testy na BSE, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidaci nebezpečných odpadů a důsledky znečištění životního prostředí.

Chráníte budoucí generace

Děti jsou mnohonásobně více vystaveny nebezpečí konzumace zbytků nebezpečných pesticidů v jídle. Váš výběr potravin dnes, má velký význam na zdraví vašich dětí v budoucnu.